Impozitul pe veniturile realizate de microintreprinderi

Impozitul pe veniturile realizate de microintreprinderiAstazi vom discuta despre impozitul pe veniturile realizate de microintreprinderi. In scopul asigurarii unor venituri mai ridicate la bugetul de stat si pentru simplificarea evidentei asupra operatiunilor efectuate de unii agenti economici care au o activitate redusa din punct de vedere valoric, a fost instituit de catre Ministerul de Finante impozitul asupra veniturilor obtinute de microintreprinderi.

Persoanele juridice care intra sub incidenta acestui impozit indeplinesc urmatoarele conditii:

a) Realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale.

b) Au de la 1 pana la 9 salariati inclusiv.

c) Au realizat venituri reprezentand echivalentul in lei de pana la 100.000 euro inclusiv.

d) Au capital integral privat.

Conditiile de mai sus trebuiesc indeplinite cumulativ, la data de 31 decembrie a anului precedent. Incadrarea in categoria microintreprinderilor este optionala. Astfel, in cazul in care persoanele juridice platitoare de impozit pe profit indeplinesc toate conditiile amintite anterior, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor la inceputul anului prin depunerea unei declaratii referitor la optiunea lor pana la 31 ianuarie, daca nu au mai beneficiat de acest tip de regim fiscal.

In cazul in care societatea se infinteaza in cursul anului, poate opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor in anul fiscal de infiintare, daca la data inregistrarii indeplineste conditiile referitoare la obiectul de activitate si capital si daca in 60 de zile de la inregistrare indeplineste conditia referitoare la numarul de salariati.

La analiza indeplinirii conditiei privind numarul de salariati nu se iau in considerare cazurile de incetare a raporturilor de munca ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului de munca in urma savarsirii unor acte care, potrivit legii, sunt sanctionate inclusiv prin acest mod.

De asemnea, pentru persoanele juridice care au un singur angajat, iar acesta demisioneaza in cursul unei luni,  conditia referitoare la numarul de angajati se considera a fi indeplinita daca pe parcursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.

Daca in cursul anului fiscal una dintre conditiile referitoare la numarul de salariati sau la capital nu mai este indeplinita, contribuabilul are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare stabilit pentru microintreprinderi, urmand ca in anul urmator sa aplice impozitul pe profit, fara posibilitatea de a reveni la impunerea ca microintreprindere, chiar daca ulterior indeplineste conditiile prezentate anterior.

In cazul in care, in cursul anului cel putin una dintre conditiile referitoare la nivelul veniturilor sau ponderea veniturilor, altele decat cele din consultanta in total venituri nu mai este respectata, incepand cu trimestrul in care nu se mai respecta conditia (sau ambele conditii, dupa caz), microintreprinderea va trece la sistemul de impozitare al profitului pentru intreaga perioada a anului, fara posibilitatea de revenire ulterioara la regimul de impozitare a microintreprinderilor.

 Nu intra in categoria microintreprinderilor urmatoarele persoane juridice:

  • Care desfasoara activitati in domeniul bancar
  • Care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, exceptie fac doar persoanele juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii
  • Care desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor
  • Care au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati

Perioada impozabila este echivalenta cu anul fiscal, care corespunde cu un an calendaristic. In cazul in care are loc infiintarea sau reorganizarea prin divizare sau fuziune a unei microintreprinderi pe parcursul anului calendaristic, perioada impozabila este perioada din an in care a functionat.

Daca ti-a placut articolul despre impozitul pe veniturile realizate de microintreprinderi, imi poti lasa un comentariu mai jos sau il poti distribui prietenilor tai pe retelele de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *