Cele 4 principii care stau la baza stabilirii impozitelor in Romania

plata impozitelor

Multe persoane fizice si juridice se confrunta periodic cu probleme legate de plata impozitelor. Din acest motiv am deschis o categorie speciala in care voi posta doar articole despre fiscalitate.

In articolul de astazi vom discuta despre principiile de baza care influenteaza stabilirea impozitelor la noi in tara. As dori ca inainte sa trecem la prezentarea in extenso a celor 4 principii sa vedem ce sunt de fapt impozitele:

„Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se va face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din parte statului.”

Dupa prezentarea definitiei de mai sus ne dam seama ca impozitele sunt un rau necesar, fara de care statul nu si-ar putea desfasura activitatile. In continuare iti voi prezenta fiecare principiu insotit de cateva explicatii:

1) Neutralitatea masurilor fiscale

Neutralitatea masurilor fiscale asigura conditii egale investitorilor romani si straini. In acest mod se urmareste ca prin legislatia in vigoare sa se sigure un regim fiscal similar pentru toti contribuabilii aflati in situatii identice.

2) Certitudinea impunerii

Un element important este impunerea de norme juridice clare, care sa nu poata fi interpretate intr-un mod arbitrar, iar termenele, modalitatea si sumele datorate sa fie stabilite exact pentru fiecare platitor. Astfel, platitorii vor putea urmarii si intelege sarcinile fiscale ce le revin. De semenea, ei vor putea sa controleze propriile decizii asupra sarcinilor fiscale.

Implementarea acestui principiu micsoreaza posibilitatile de evaziune fiscala facute sub aripa legii, deoarece prevederile legislative nu pot fi interpretate  in favoarea contribuabililor si nici a statului.

 3) Echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice

Impunerea celei mai mari parti a veniturilor realizate de persoanele fizice cu aceeasi cota de impozitare. In acest mod se ajunge in cazul persoanelor fizice la dezideratul ‘la venituri egale impozite egale’.

Pentru persoanele fizice, un impact in impozitare este dat si de contributia la asigurarile sociale (sanatate, somaj, etc.). Un alt aspect al echitatii fiscale in cazul persoanelor fizice, asigurarea unui minim neimpozabil, reprezentat prin intermediul deducerii personale, care sa poata fi alocat in vederea satisfacerii nevoilor personale.

4) Eficienta impunerii

Respectarea pe termen lung a prevederilor codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte nefavorabile pentru persoanele fizice si juridice, in raport cu impozitarea in vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore.

Un alt aspect important este si faptul ca in Codul fiscal se prevede ca orice modificare sau completare la reglementarile fiscale existente la un moment dat intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.

Astfel, persoanele fizice si juridice pot adopta unele decizii avand cunostinta despre prevederile fiscale in vigoare pe intreaga perioada a unui an fiscal.

Acestea au fost cele 4 principii care stau la baza stabilirii impozitelor in Romania. In articolele urmatoare vom discuta pe larg despre cum se determina si cand se vireaza statului impozitele datorate. De asemenea, vom aborda si multe alte subiecte interesante.

2 Responses to Cele 4 principii care stau la baza stabilirii impozitelor in Romania

  1. […] determinarea impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice se practica principiul cotei de impozitare unice […]

  2. […] una dintre conditiile referitoare la numarul de salariati sau la capital nu mai este indeplinita, contribuabilul are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare stabilit pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *