8 principii contabile generale

8 principii contabile generaleElementele prezentate in situatiile financiare anuale simplificate se evalueaza conform unor principii contabile generale. Am indentificat cele mai importante  principii, iar acestea sunt in numar de 8.

In prezentul articol voi prezenta cele 8 principii si fiecare dinte ele va fi insotit de cateva explicatii:

1) Principiul contabilitatii de angajamente

Acest principiu se aplica inclusiv la recunoasterea  dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia. In acest caz evaluarea este de fapt procesul prin care se determina valoarea la care elementele situatiilor financiare anuale simplificate sunt recunoscute in contabilitate si prezentate in bilant, in contul de profit si pierdere simplificate.

2) Principiul continuitatii activitatii 

Principiul continuitatii activitatii presupune ca organizatia iti continua modul normal de functionare , fara a reduce semnificativ activitatile.

Situatiile financiare simplificate nu se vor intocmi pe  baza acestui principiu, daca persoanele aflate la conducerea organizatiei stabilesc dupa data bilantului sa  inceteze activitatea acesteia.

3) Principiul permanentei metodelor

Un principiu foarte simplu de aplicat este cel al permanentei metodelor. Acesta spune ca metodele de evaluare si politicile contabile nu trebuie schimbate de la un exercitiu financiar la altul.

 4) Principiul prudentei

Prudenta este un factor important, iar la intocmirea situatiilor financiare anuale simplificate, evaluarea este bine sa fie facuta tinand cont de acest factor si in mod special de urmatorii factori:

  • In contul de profit si pierdere simplificat poate fi inclus numai profitul realizat pana la data bilantului.
  • Este necesar sa se tina cont de toate datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent.
  • Este necesar sa se tina evidenta tuturor datoriilor previzibile si a pierderilor potentiale aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu ulterior. Pentru indeplinirea acestui scop ar trebui avute in vedere si eventualele provizioane.
  • Trebuie sa se aiba in vedere toate deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pe pierdere sau pe profit.

5) Principiul independentei exercitiului

Pentru aplicarea acestui principiu trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. In acest mod vor iesi in evidenta, in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura.

6) Principiul evaluarii separate a elementelor de active si de datorii

Aplicarea principiului evaluarii separate a elementelor de active si de datorii se face intr-un mod foarte usor. Astfel, componentele elementelor de active si de datorii trebuie evaluate  separat.

7) Principiul intangibilitatii

Conform acestui principiu, bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent. In cazul in care se descopera erori aferente perioadelor precedente, bilantul perioadei anterioare nu va fi modificat.

8) Principiul necompensarii

Compensarile de orice fel intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa. Este obligatoriu ca toate datoriile si creantele sa fie inregistrate separat in contabilitate, pe baza unor documente care sa justifice aceste actiuni.

Inchei aici articolul despre cele 8 principii contabile generale. Daca am omis un principiu si il consideri important, te rog sa ma anunti printr-un comentariu mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *