TVA pe intelesul tuturor
In articolul de astazi vom discuta despre taxa pe valoarea adaugata (TVA). Intrucat subiectul este unul de interes major m-am hotarat sa impart articolul in mai multe parti, iar astazi vom discuta despre cateva notiuni de baza.
Mai intai as vrea sa vedem ce este de fapt taxa pe valoarea adaugata:
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este principalul impozit indirect din punct de vedere al volumului incasarilor la bugetul de stat, precum si din punct de vedere al sferei de aplicare.
Mecanismul TVA presupune ca fiecare agent economic care intervine in procesul de productie si comercializare a unui produs sa adauge taxa la valoarea adaugata creata, taxa ce este inclusa in pretul de vanzare al bunurilor si trebuie virata ulterior catre stat. Taxa este astfel colectata de catre agentii economici de la consumatorii finali, care sunt de fapt cei care suporta efectiv aceasta taxa.
Pentru a intelege mai bine acest mecanism vom analiza urmatorul exemplu:
S.C. UNU SRL, persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA, produce o rochie la cost de productie de 1000 lei. Firma producatoare vinde rochia lui S.C. DOI SRL, magazin de desfacere, persoana inregistrata in scopuri de TVA. Firma care achizitioneaza produsul aplica un adaos de 20% si il vinde lui Marinescu Andreea, persoana fizica, consumator final.
Deci consumatorul final plateste pretul total de 1488 lei, din care 288 lei reprezinta TVA-ul. Acesta este virat la stat in urmatorul mod:
- 240 lei de catre S.C. UNU SRL (reprezentand taxa asupra valorii adaugate de S.C. UNU SRL)
- 48 lei de catre S.C. DOI SRL (reprezentand taxa asupra valorii adaugate de S.C. DOI SRL)
Sper ca exemplul a fost destul de concludent si ai inteles cum stau lucrurile. Un alt element important este legat de conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca o operatiune sa intre sub incidenta TVA.
Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata
Daca cele 3 conditii de mai jos sunt indeplinite, atunci o operatiune intra sub incidenta TVA:
- Sa constituie o livrare de bunuri, o prestare de servicii efectuata cu plata sau o operatiune asimilata acestora.
- Sa fie efectuata de catre persoane impozabile, adica orice persoana, indiferenet de statutul sau juridic, care efectueaza de o maniera independenta activitati economice.
- Sa rezulte din una dintre activitatile economice cum sunt activitatile producatorilor, comerciantilor, prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si cele ale profesiunilor libere sau asimilate. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopulobtinerii de venituri.
Operatiunile initiate de institutiile publice care desfasoara anumite activitati in calitate de autoritati publice nu intra sub incidenta TVA. Este vorba despre urmatoarele activitati: administrative, sociale, educative, culturale, sportive, de aparare si siguranta statului, de ordine publica, etc.
Exista si cateva activitati prevazute expres de lege pentru care institutiile publice sunt considerate impozabile. Iata care sunt acestea: telecomunicatii, furnizarea de apa, energie electrica, energie termica, transporturi, produse pentru vamzare, targuri si expozitii, depozitarea, publicitatea comerciala, agentiile de voiaj, operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.
Acesta a fost articolul de astazi in care am vazut ce este taxa pe valoare adaugata si cum este aplicata de catre persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA.